Pressmeddelande

Låg bältesanvändning bland unga förare av A-traktor - nya filmer ska bidra till att öka trafiksäkerheten

Den 31 augusti infördes nya regler för A-traktorer, bland annat finns det nu krav på att använda bälte. För mopedbil har bälteskravet funnits sedan länge, undantaget är om man har hjälm. Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF har genomfört mätningar som visar att många ungdomar struntar i att använda bältet.

Unga män i A-traktorer är sämre på att använda bälte jämfört med unga kvinnor. 2 av 3 killar som observerades i A-traktor saknade bälte. Tjejerna var något bättre, men ändå var det hela 43% som struntade i bältet. I mopedbil använde 88% av förarna bälte, här fanns ingen skillnad mellan tjejer och killar. NTF genomförde mätningarna av bältesanvändning i A-traktor och mopedbil under hösten 2022.

-  Då fanns inte kravet på bälte i A-traktor, men i mopedbil har kravet funnits sedan länge, förutsatt att man inte använder hjälm och det gör i praktiken ingen. Det är bra att det nu finns bälteskrav för A-traktor, fast vi tror inte att kravet i sig räcker. Vi måste få ungdomarna att förstå varför bälte är viktigt, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

Se över utbildningen – filmerna är ett komplement

NTF har i samarbete med Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) producerat sju nya informationsfilmer riktade till A-traktor- och mopedbilsförare samt deras föräldrar. Filmerna tar upp risker i trafiken och handlar bland annat om varför det är viktigt att använda bilbälte även i långsamtgående fordon.

- Kravet för att få köra dessa fordon är samma som för moped, alltså ett AM-körkort. En 15-åring får idag ge sig ut i trafiken i en A-traktor eller mopedbil efter bara 12 timmars utbildning. Den lilla körträning som ingår sker på tvåhjulig moped och det är något helt annat än att framföra ett fyrhjuligt fordon. Det räcker inte, säger Malin Lundgren.

NTF menar att nuvarande utbildning måste ses över, de unga förarna behöver bli mer medvetna om vilka risker som finns i trafiken och hur deras eget beteenden påverkar. Filmerna är tänkta att vara ett komplement till dagens AM-utbildning och tar, förutom bältesanvändning, upp frågor som hastighet, distraktion, trimning och alkohol samt hur man planerar sin körning. I filmerna uppmanas även föräldrar att åka med sina ungdomar för att uppleva hur de kör och prata om vad deras barn behöver tänka på.

- Det är en utmaning att få ungdomar att tänka på konsekvenser av sitt beteende. Vi hoppas ändå att de nya filmerna kan få unga tjejer och killar att tänka till och undvika riskfyllda beteenden. Filmerna blir ett av flera verktyg som kan bidra till en säkrare trafik, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst. 

NTF:s bältesmätning genomfördes under hösten 2022 i tolv kommuner runt om i Sverige. Sammanlagt observerades 423 personer som färdades i en mopedbil eller A-traktor.

Kontaktperson:
Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, malin.lundgren@ntf.se, tel. 070-996 76 16

Låg bältesanvändning bland unga förare av A-traktor - nya filmer ska bidra till att öka trafiksäkerheten

2023-10-18